fredag 18 januari 2013

Vi firar med ett extra glas vin. Och ostbågar, förstås.

Äntligen, äntligen är det lite good news från Vismarlövs bilfront:

Vi fick ju helt enkelt ta tag i den där lysande motorlampan på Subarun eftersom vi hade besiktning på den 16 jan. Bilverkstan i Klågerup konstaterade bland mycket annat ("do, vi ska prata om din bil, va. Kom så går vi in på kontoret") att det var ett ganska stort hål på avgasröret ("den inte går igenom besiktningen sån"). Äger man en Subaru så inser man ganska snart att det inte är att beställa reservdelar från vanliga billigare ställen. Nej, man får helt enkelt köpa märkesvaror och det är dyrare. Så under mellandagarna fick vi snällt beställa ett antal meter avgasrör och ljuddämpare och specialskruvar, packningar och muttrar som det stod typ "Äkta Subaru" på och punga ut med över 4000 för det. Nu ståtar vår bil med glänsande nya rör och prylar undertill. Synd att man inte ligger under bilen så ofta och kan titta på grannlåten, bara.
Men det visade sig i alla fall att motorlampan lyste på grund av det där hålet i avgasröret, för när vi väl bytt ut det så slocknade lampan. Och bilen gick igenom besiktningen.

Yej 1!

Sen har vi ju hela julen och större delen av december och nu januari gått och oroat oss över husbilen, som har stått på en verkstad i Uppsala med havererad motor. De har ju inte ens haft tid att dra in bilen och försöka kolla vad felet har varit för det var många bilar som fick bärgas in till Uppsala innan jul, tydligen. En del snöoväder och så. Så vi har våndats. Vad är det för fel? Hur dyrt? Går det på försäkringen? Eller garantin från firman vi köpte den ifrån? Och hur illa luktar det i husbilen nu? (Håkan & Co hade sillkväll som förfest till rockkonserten i Gävle, och sillen står kvar i kylskåpet som ju är avstängt. Dessutom kissade de en hel del i toaletten - som alltså inte har blivit tömd sedan 9 december...)

Allra mest har vi försökt tänka på annat och förtränga att vi egentligen äger en helt nyinköpt husbil.

Men den sista veckan har det äntligen rört på sig. Bilverkstan ringde och berättade att ungefär allting var sönder i motorn. X antal telefonsamtal senare Carolina/bilfirman vi köpte bilen från/Folksam/Ford/bilverkstan i Uppsala och very close to magsår har vi fått klart besked på att bilfirman vi köpte husbilen ifrån kommer att betala rubbet eftersom det är ett fel som fanns i motorn när vi köpte bilen och ingenting vi orsakat själva. Och tur är väl det, för det hela kommer att kosta

62 500:-

Förtydligar här: Sextiotvåtusen femhundra kronor.

Det skulle man kunna köpa en ny bil för.

Jag har fattat det som att hela motorn ska bytas ut, faktiskt. Men nu är ialla fall verkstan igång med att göra det, och vi ska inte betala. Fick reda på detta idag fredag eftermiddag 16.00 av en trevlig människa som tyckte jag kunde få besked innan helgen så att jag kunde "få sova lugnt".

Yej 2!

Därför ska jag nu fira med ett stort glas rött vin. Och en stor skål med ostbågar.

Tänk - snart är vi med husbil igen! Och en husbil som kommer att ha 0 km i mätarställning.

(Var är haken?)

4 kommentarer:

  1. Helt galet... låter som vår båtmotor... som var helt ny... och ingenting fungerade på.. Nu pratar jag om stor inombords volvo penta diesel på flera hundra hästkrafter... som sa pjutt pjuut pjutt och rök och fungerade inte alls när den kom i bten... Det visade sig att vi fick renovera den för sisådärjättemycketpengar ... men den vi köpt motorn av stod för det, då vi köpt en ny fungerande motor... Bara att gratulera. så skönt att det verkar lösa sig. /Åsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är märkligt när nya grejer inte funkar som de ska. Förvisso skönt att slippa betala själv, men trasselvägen dit...som jag antar att ni också fick vandra med er båtmotor.

      Radera
  2. vi sjösatte första gången före midsommar har jag för mig... en tokvarm sommar för ett par år sen - och vad händer... upp igen... i slutet av augusti fick vi slutligen ordning på båteländet för att en månad senare få akut kylarproblem (frostpluggarna till kylsystemet stack och då försvann ALLT kylarvatten rakt ut i kölsvinet, vilket inte alls är något bra...) så då blev vi bogserade tillbaka till ön igen... sen blev det inte mer åka båt den sommaren över huvudtaget... och det blev totalrenovering av allt möjligt som hörde kylare osv till och slutnotan har jag för mig hamnade en bra bit över era sextiotvåtusenfemhundra... BURR!!! men som sagt, det kostade oss ingenting mer än en förstörd båtsommar... som dessutom var fullständigt urusel, för vi gick hela semestern och väntade på att få i båten, som åkte i och efter provkörning åkte upp igen... Suck... ska väl säga att den inte var gratis heller och hade grävt ett enormt hål i vår plånbok, så det var liksom inte tal om att åka till Mallis i stället... hmmm... men sen har hon gått jättebra så nu är vi glada... om än fortfarande lite misstänksamma att något mer ska hända...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror också vi kommer att vara misstänksamma länge och vänta oss att något kommer hända. Framförallt Håkan har redan sagt att det kommer att ta tid att slappna av vid ratten på husbilen. Tydligen var det riktigt läskigt när den pajade och motorn rusade och rök och de fick stå länge vid en snövall på motorvägen och vänta på bärgning.
      Tur att er båtmotor och båt har funkat bra sen dess! Har man lagt ner så pass mycket på båt eller husbil eller stuga eller nåt så måste det liksom funka så att man kan se fram mot sommaren och sånt.

      Radera